Dijital Gündem, başarı ile geride bıraktığı ilk beş etkinliğinin ardından, “Salgın Süreci ve Sonrasında Ticaret” konulu altıncı video konferansını 18 Haziran 2020’de gerçekleştirdi. Bilişim ve telekom sektörlerindeki en büyük STK’ların temsilcilerini bir araya getiren etkinlikler serisine bu hafta Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak katıldı. Etkinlikte, STK’ların sorunlarını dinleyen Uçarmak, STK’lara, sektördeki farkındalığın arttırılması için Ticaret Bakanlığı ile yakın ilişkiler içinde olmalarını tavsiye etti.
Türk Telekom ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü, Bilişim Medyası Derneği Başkanı ve gazeteci Musa Savaş’ın üstlendiği etkinliğin diğer konuşmacıları ise şu isimler oldu:
- Rahmi Aktepe, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı
- Halil Nadir Teberci, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı
- K. Erman Karaca, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı
- Mustafa Kemal Turnacı, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı
- Erhun Baş, Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Genel Sekreteri
- Gönül Kamalı, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı
- Hayrettin Özaydın, Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı
- Teknolojide Kadın Derneği (wtech) Kurucu Başkanı Zehra Öney
Moderatör ve konuşmacılar tarafından temsil edilen 9 STK, üyeleri ile birlikte, bilişim ve telekom sektörlerinin %75’inden fazlasını temsil ediyor.
Önce Farkındalık Arttırılmalı
Herhangi bir sektörde mevzuatın değişebilmesi için her şeyden önce o konudaki farkındalığın arttırılması gerektiğinin altını çizen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak şunları söyledi: “Özellikle farkındalığın arttırılması yönünde derneklerimizin çok ciddi faaliyet gösterebileceğini düşünüyorum. Ticaret Bakanlığı olarak biz köprü olmaya hazırız. Her şey sadece talimatla olmuyor. Bazı hususların kabul edilmesi, özümsenebilmesi için farkındalığın arttırılması gerekiyor. Derneklerimize ve STK’larımıza, bu konuda bakanlığımızla daha yakın ilişkide bulunmalarını tavsiye ediyorum.”
Uçarmak ayrıca 15 yıl öncesine kıyasla ülkemizin yazılım ihracatında ciddi artışların olduğunu, gümrük düzenlemelerinin iyileştirildiğini ve daha da iyileştirileceğini ifade etti. İkinci el cep telefonu ve tabletlerin yetkili yenileme merkezleri tarafından sıfırlandıktan sonra yeniden satışa sunulmasına ilişkin bir çalışmalarının bulunduğunu, bunun sonucunda ithalatın azalmasını, ikinci el cihazların güvenli ve garantili bir şekilde tüketicinin hizmetine sunulmasını beklediklerini belirtti.
Pandemi öncesinde de elektronik ticaretin öneminin farkında olduklarını belirten Uçarmak, “Bakanlığımız koordinasyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Elektronik Ticaret Kurulunu oluşturduk. Kurul çalışmaları kapsamında e-ticaretin geliştirilmesi ve e-ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı. E-ticaretin pandemi sürecinde KOBİ’lere faaliyetlerine devam etme imkânı tanıdığını, bu sayede ticaretin sekteye uğramadığını, ancak KOBİ’lerin dijitalleşmesinin de ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Uçarmak, “KOVİD-19 sürecinde Bakanlık olarak sektör ile çok hızlı temas içerisinde olduk, e-ticaretin aksamaması için gereken önlemleri aldık, bu süreçte KOBİ’lerimize destek olmak için ‘E-ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ dayanışma kampanyası başlattık.” şeklinde konuştu.